Autoshift.net

Welcome Guest ( Log In | Register )


>

6 Pages V  < 1 2 3 4 > »   
Open Menu Reply to this topic Start new topic


Masalah pada GTS Machine

post Jun 18 2008, 04:28 PM
Post #21


135cc
*****

Group: Members
Posts: 217
Thank(s): 0
Joined: April 08
From: Kay el - melaka
Member No.: 2,471
Scooter Type: GTS200
Gender: Male

Images on IP.Gallery: 28



QUOTE (LaVitesse @ Jun 18 2008, 04:24 PM) *
GTS V-Belt and roller.

pada pandangan aku korang tak payah tukar v-belt dan roller pada 12000km sebab masa aku tukar v belt dan roller pada 15000km, condition utk kedua2 benda ni masih lagi dalam keadaan elok.

tapi, kalau korang dah tak tau nak buat apa dgn duit yang berlebih baru la korang tukar megikut yang disarankan dalam manual hehehehe...

yang perlu adalah korang servis centrifugal clutch bila perlu (let say every 6000km onwards, may be least)
sekrang dah takda warranty...tapi aku sempat claim masa mileage motor aku lebih kurang 12000km
besok aku gerak pagi, lepas hantar wife aku kat BTS akuterus gerak kot. aku rasa baik nko follow aku skali...kalau depa banyak bunyi biar aku hamput depa...(hhehehehe...dorang dah biasa kena ngan aku, mana tak nya depa ckp merapu2)
kalau ko follow aku at least nko ada reference...mungkin motor nko diorang tak sempat nak buat sbb diaorang perlukan waktu utk dismantle cover GTS kita. tapi sekurang2nya diaorang dah acknowledge masalah nko.



cantikk...pokcik nak ikot... BTS = Bandar Tasik Selatan ek? nak pegi Kf jalan ipoh kan?? pekata pokcik tgg kat petronas dekat tesco ampang tu.. ok tak??

regard,
adzha mss
019-6969530
Go to the top of the page
 
+Quote Post
area for ads in topic


post Jun 18 2008, 04:32 PM
Post #22


50cc
**

Group: Members
Posts: 83
Thank(s): 0
Joined: March 08
Member No.: 2,277
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




1. temperature gauge tak function - bukak seat pastu cari wayar sensor yg tercabut.. pasang balik dekat "tmpt dia" pastu start engine dan tunggu 3 minit... pastu mesti ok.

2. engine tak boleh start...(press auto starter tp tak bunyi) - cuba check sensor kat side stand.. mungkin tercabut... lepas pasang balik mesti bole start.

3. jam tak tepat - cuba check jam kat decoder astro pastu set balik jam kat scooter hang... mesti tepat...

4. tak reti check air radiator - buka panel sebelah kiri bawah korang punya handle bar... umpil dgn screw driver pelan2 kalau takut calar. pastu mesti jumpa cap dia. buka dan tambah air secukup rasa.

5. kaki tak sampai bila berenti kat traffic light - kalau kaki pendek jgn cuba turunkan kedua2 belah kaki korang.. masa berenti cuba sengetkan skit motor ke sebelah kanan dan turunkan kaki kanan saja utk tahan motor.. jgn turunkan kaki kiri sbb mesti tak sampai pasal korang dah sengetkan motor ke sebelah kanan. unless kaki kiri korang panjang dari kaki kanan.

6. kalau horn tersangkut - jika penah experience masa tekan horn pastu waktu lepas horn pun masih berbunyi.. pastu gelabah tk reti nak stop horn tu... cuba buka cover sebelah kiri dan keluarkan plastik yg buatkan suis horn tu tersangkut... kalau tak boleh jugak ambik lighter cucuh kat tangki minyak bakar aje motor tu...

7. dan lain-lain...

ini cuma cadangan... kalau tak menjadik, aku tak bertanggungjawab (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/rclxm9.gif)

chiow
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 04:33 PM
Post #23


JunioR
*

Group: Members
Posts: 19
Thank(s): 0
Joined: September 07
Member No.: 1,338
Scooter Type: none
Gender: Male




QUOTE (adzha mss @ Jun 18 2008, 04:28 PM) *
cantikk...pokcik nak ikot... BTS = Bandar Tasik Selatan ek? nak pegi Kf jalan ipoh kan?? pekata pokcik tgg kat petronas dekat tesco ampang tu.. ok tak??

regard,
adzha mss
019-6969530

bukan bandar tasik selatan la....Berjaya times square...kalu nko nak follo aku tunggu nko kat sana.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 04:35 PM
Post #24


135cc
*****

Group: Members
Posts: 217
Thank(s): 0
Joined: April 08
From: Kay el - melaka
Member No.: 2,471
Scooter Type: GTS200
Gender: Male

Images on IP.Gallery: 28



QUOTE (AZULOP @ Jun 18 2008, 04:32 PM) *
1. temperature gauge tak function - bukak seat pastu cari wayar sensor yg tercabut.. pasang balik dekat "tmpt dia" pastu start engine dan tunggu 3 minit... pastu mesti ok.

2. engine tak boleh start...(press auto starter tp tak bunyi) - cuba check sensor kat side stand.. mungkin tercabut... lepas pasang balik mesti bole start.

3. jam tak tepat - cuba check jam kat decoder astro pastu set balik jam kat scooter hang... mesti tepat...

4. tak reti check air radiator - buka panel sebelah kiri bawah korang punya handle bar... umpil dgn screw driver pelan2 kalau takut calar. pastu mesti jumpa cap dia. buka dan tambah air secukup rasa.

5. kaki tak sampai bila berenti kat traffic light - kalau kaki pendek jgn cuba turunkan kedua2 belah kaki korang.. masa berenti cuba sengetkan skit motor ke sebelah kanan dan turunkan kaki kanan saja utk tahan motor.. jgn turunkan kaki kiri sbb mesti tak sampai pasal korang dah sengetkan motor ke sebelah kanan. unless kaki kiri korang panjang dari kaki kanan.

6. kalau horn tersangkut - jika penah experience masa tekan horn pastu waktu lepas horn pun masih berbunyi.. pastu gelabah tk reti nak stop horn tu... cuba buka cover sebelah kiri dan keluarkan plastik yg buatkan suis horn tu tersangkut... kalau tak boleh jugak ambik lighter cucuh kat tangki minyak bakar aje motor tu...

7. dan lain-lain...

ini cuma cadangan... kalau tak menjadik, aku tak bertanggungjawab (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/rclxm9.gif)

chiow


bernas tol cadangan ko nie azul-op.. (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/sweat.gif)


QUOTE (LaVitesse @ Jun 18 2008, 04:33 PM) *
bukan bandar tasik selatan la....Berjaya times square...kalu nko nak follo aku tunggu nko kat sana.

nak tgg kat times squre kul baper?? miscall lew pokcik...papehal sok leh la cal...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 04:37 PM
Post #25


JunioR
*

Group: Members
Posts: 19
Thank(s): 0
Joined: September 07
Member No.: 1,338
Scooter Type: none
Gender: Male




QUOTE (AZULOP @ Jun 18 2008, 04:32 PM) *
1. temperature gauge tak function - bukak seat pastu cari wayar sensor yg tercabut.. pasang balik dekat "tmpt dia" pastu start engine dan tunggu 3 minit... pastu mesti ok.

2. engine tak boleh start...(press auto starter tp tak bunyi) - cuba check sensor kat side stand.. mungkin tercabut... lepas pasang balik mesti bole start.

3. jam tak tepat - cuba check jam kat decoder astro pastu set balik jam kat scooter hang... mesti tepat...

4. tak reti check air radiator - buka panel sebelah kiri bawah korang punya handle bar... umpil dgn screw driver pelan2 kalau takut calar. pastu mesti jumpa cap dia. buka dan tambah air secukup rasa.

5. kaki tak sampai bila berenti kat traffic light - kalau kaki pendek jgn cuba turunkan kedua2 belah kaki korang.. masa berenti cuba sengetkan skit motor ke sebelah kanan dan turunkan kaki kanan saja utk tahan motor.. jgn turunkan kaki kiri sbb mesti tak sampai pasal korang dah sengetkan motor ke sebelah kanan. unless kaki kiri korang panjang dari kaki kanan.

6. kalau horn tersangkut - jika penah experience masa tekan horn pastu waktu lepas horn pun masih berbunyi.. pastu gelabah tk reti nak stop horn tu... cuba buka cover sebelah kiri dan keluarkan plastik yg buatkan suis horn tu tersangkut... kalau tak boleh jugak ambik lighter cucuh kat tangki minyak bakar aje motor tu...

7. dan lain-lain...

ini cuma cadangan... kalau tak menjadik, aku tak bertanggungjawab (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/rclxm9.gif)

chiow


kehkehkehkeh...memang informative betul......lepas cucuh api kat tangki minyak korang lepas tu carik pulak tangki minyak orang yang sarankan untuk dicucuh api.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 04:37 PM
Post #26


110cc
***

Group: Members
Posts: 113
Thank(s): 0
Joined: March 08
From: B.M.C----->P.J----->Kelana Jaya
Member No.: 2,287
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




aku kalau x der hal...pegi skali kot..tunggu kat KF jer la
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 04:38 PM
Post #27


JunioR
*

Group: Members
Posts: 19
Thank(s): 0
Joined: September 07
Member No.: 1,338
Scooter Type: none
Gender: Male




QUOTE (adzha mss @ Jun 18 2008, 04:35 PM) *
bernas tol cadangan ko nie azul-op.. (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/sweat.gif)
nak tgg kat times squre kul baper?? miscall lew pokcik...papehal sok leh la cal...

tunggu kat times square pukul 09h00.

no HP aku; 0196740229
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 04:51 PM
Post #28


110cc
***

Group: Members
Posts: 155
Thank(s): 0
Joined: January 07
Member No.: 275
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (AZULOP @ Jun 18 2008, 04:32 PM) *
1. temperature gauge tak function - bukak seat pastu cari wayar sensor yg tercabut.. pasang balik dekat "tmpt dia" pastu start engine dan tunggu 3 minit... pastu mesti ok.

-kalo tak ok, cek lak temperature korang naik ke tak.

2. engine tak boleh start...(press auto starter tp tak bunyi) - cuba check sensor kat side stand.. mungkin tercabut... lepas pasang balik mesti bole start.

- kalo tak leh gak, gigit side stand sampai tecabut.

3. jam tak tepat - cuba check jam kat decoder astro pastu set balik jam kat scooter hang... mesti tepat...

- selain astro boleh rujuk rtm1,rtm2,tv3,ntv7,tv9,tv8,bulan,matahari

4. tak reti check air radiator - buka panel sebelah kiri bawah korang punya handle bar... umpil dgn screw driver pelan2 kalau takut calar. pastu mesti jumpa cap dia. buka dan tambah air secukup rasa.

-Kalo tak jumpa, bukak sume cover moto satu persatu. jgn lupa tambah gula, garam, aji secukup rasa

5. kaki tak sampai bila berenti kat traffic light - kalau kaki pendek jgn cuba turunkan kedua2 belah kaki korang.. masa berenti cuba sengetkan skit motor ke sebelah kanan dan turunkan kaki kanan saja utk tahan motor.. jgn turunkan kaki kiri sbb mesti tak sampai pasal korang dah sengetkan motor ke sebelah kanan. unless kaki kiri korang panjang dari kaki kanan.

- 2nd tips: bila berenti turun terus dari moto

6. kalau horn tersangkut - jika penah experience masa tekan horn pastu waktu lepas horn pun masih berbunyi.. pastu gelabah tk reti nak stop horn tu... cuba buka cover sebelah kiri dan keluarkan plastik yg buatkan suis horn tu tersangkut... kalau tak boleh jugak ambik lighter cucuh kat tangki minyak bakar aje motor tu...

-nanti aku praktik kat moto BMW azulop (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/brows.gif)

7. dan lain-lain...

ini cuma cadangan... kalau tak menjadik, aku tak bertanggungjawab (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/rclxm9.gif)

chiow
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 05:16 PM
Post #29


135cc
*****

Group: Members
Posts: 217
Thank(s): 0
Joined: April 08
From: Kay el - melaka
Member No.: 2,471
Scooter Type: GTS200
Gender: Male

Images on IP.Gallery: 28



hak hak hak... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/tongue.gif) (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/tongue.gif) (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/tongue.gif) ... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/laugh.gif) (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/laugh.gif) (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/laugh.gif) aku da gelak guling2 da baca posting ko mzam...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 06:03 PM
Post #30


50cc
**

Group: Members
Posts: 83
Thank(s): 0
Joined: March 08
Member No.: 2,277
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (adzha mss @ Jun 18 2008, 05:16 PM) *

bebaik ler... jgn sampai terguling atas jalan...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 19 2008, 11:45 AM
Post #31


135cc
*****

Group: Members
Posts: 217
Thank(s): 0
Joined: April 08
From: Kay el - melaka
Member No.: 2,471
Scooter Type: GTS200
Gender: Male

Images on IP.Gallery: 28



QUOTE (AZULOP @ Jun 18 2008, 06:03 PM) *
bebaik ler... jgn sampai terguling atas jalan...

huih ko nie azul-op.... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/mad.gif) ... ckup lew berguling ngan lc dulu tu... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/cry.gif) sakit wooo....
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 20 2008, 05:05 PM
Post #32


JunioR
*

Group: Members
Posts: 19
Thank(s): 0
Joined: September 07
Member No.: 1,338
Scooter Type: none
Gender: Male




a'kum GTSers,

1st skali tima kasih aku ucakpkan kat adzha sbb dtg temankan aku kat kf motor, tenhiu very much bru.

2ndly aku just nak update tntg fuel float yg aku tukar hari tu kat KF motor. so mmg confirm fuel float dia yang rosak. setakat pemerhatian aku hingga hari ni(selepas tukar fuel float yg baru) fuel gauge aku berfungsi dalam keadaan normal (maknanya fule gauge menunjukkan cacpacity minyak yang sebenar).

so dinasihatkan kpd geng2 GTS yang mempunyai masalah yang sama, sementara ada jaminan pergi claim.

p/s: tgok2 la meter sendri ekk..kalau dah lebih 10000km...emmm sedia aedia la nak kena guna duit sendri.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 20 2008, 05:35 PM
Post #33


JunioR
*

Group: Members
Posts: 9
Thank(s): 0
Joined: June 08
Member No.: 2,741
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




Assalamualaikum

Kengkawan amacam semua. Problem rear pully aku dah separuh setel. Jackie dari SYM Malaysia dah janji nak orderkan pully yang baru dari Taiwan, dalam masa 5 hari dapat spare parts terus tukar, per...cuma . Claim under warranty.

Pagi tadi dia arahkan aku pergi ke Petaling Utama Motor,Wisam Pudu Emas, Jalan Sg Besi (Workshop GTS). Diaorang check, check apa kebendanya. Dari apa yang aku explain kat mekanik tu, dia paham dan terus confirm yg masalah motor aku adalah rear pully. Motor pun dia tak usik.

So kena sabor lagi 5 hari.

Ada juga komplain pasal handle kuat gegar bila cecah 130 km/hr, katanya tayar depan kena buat balancing. Tak pulak buat pasal tengah kerja.

So Jutaan terima kasih sekali lagi to our dear good friend.... PAPALOTE.

Allahhuakbar.

Wassalam
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 20 2008, 11:29 PM
Post #34


50cc
**

Group: Members
Posts: 67
Thank(s): 0
Joined: June 08
Member No.: 2,661
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (LaVitesse @ Jun 20 2008, 05:05 PM) *
a'kum GTSers,

1st skali tima kasih aku ucakpkan kat adzha sbb dtg temankan aku kat kf motor, tenhiu very much bru.

2ndly aku just nak update tntg fuel float yg aku tukar hari tu kat KF motor. so mmg confirm fuel float dia yang rosak. setakat pemerhatian aku hingga hari ni(selepas tukar fuel float yg baru) fuel gauge aku berfungsi dalam keadaan normal (maknanya fule gauge menunjukkan cacpacity minyak yang sebenar).

so dinasihatkan kpd geng2 GTS yang mempunyai masalah yang sama, sementara ada jaminan pergi claim.

p/s: tgok2 la meter sendri ekk..kalau dah lebih 10000km...emmm sedia aedia la nak kena guna duit sendri.....


ler bukannyer KF tu kene bertekak dgn dierorang dulu ker ? bukan ker hari tu ko kuarkan duit sendiri ?? alu tak bulih la ..nanti baru ckp skit dgn bangla tu ...aku nak angin satu macam jer ...besar kecik jer aku nengok dierorang nie ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 22 2008, 06:54 PM
Post #35


JunioR
*

Group: Members
Posts: 26
Thank(s): 0
Joined: June 08
Member No.: 2,781
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




nape cari gtsrider.activeboard tak de?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 22 2008, 08:17 PM
Post #36


JunioR
*

Group: Members
Posts: 6
Thank(s): 0
Joined: April 08
Member No.: 2,478
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (zurzur @ Jun 22 2008, 06:54 PM) *
nape cari gtsrider.activeboard tak de?



cuba masuk http://gtsrider.activeboard.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 23 2008, 09:29 AM
Post #37


JunioR
*

Group: Members
Posts: 9
Thank(s): 0
Joined: June 08
Member No.: 2,741
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (adzha mss @ Jun 18 2008, 04:28 PM) *
cantikk...pokcik nak ikot... BTS = Bandar Tasik Selatan ek? nak pegi Kf jalan ipoh kan?? pekata pokcik tgg kat petronas dekat tesco ampang tu.. ok tak??

regard,
adzha mss
019-6969530


Adzha

Dah tukar tayar ke? Berapa harga,tukar tayar apa?

Pyanzass

019-3589244
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 23 2008, 09:30 AM
Post #38


50cc
**

Group: Members
Posts: 55
Thank(s): 0
Joined: May 08
Member No.: 2,641
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (paichow0885 @ Jun 20 2008, 11:29 PM) *
ler bukannyer KF tu kene bertekak dgn dierorang dulu ker ? bukan ker hari tu ko kuarkan duit sendiri ?? alu tak bulih la ..nanti baru ckp skit dgn bangla tu ...aku nak angin satu macam jer ...besar kecik jer aku nengok dierorang nie ...

kooooooo, cube bawak sabo ckit paicow oiii (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/doh.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 23 2008, 11:39 AM
Post #39


135cc
*****

Group: Members
Posts: 217
Thank(s): 0
Joined: April 08
From: Kay el - melaka
Member No.: 2,471
Scooter Type: GTS200
Gender: Male

Images on IP.Gallery: 28



QUOTE (zurzur @ Jun 22 2008, 06:54 PM) *
nape cari gtsrider.activeboard tak de?

salam...
ko da register as new member tak?? ko pakai nick apa??

QUOTE (Pyanzass @ Jun 23 2008, 09:29 AM) *
Adzha

Dah tukar tayar ke? Berapa harga,tukar tayar apa?

Pyanzass

019-3589244


bang.. manada saya tukau tayar.. tayar saya ok lagi... lavitesse yg nak tukau tayar... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/flex.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 23 2008, 02:48 PM
Post #40


50cc
**

Group: Members
Posts: 83
Thank(s): 0
Joined: March 08
Member No.: 2,277
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (adzha mss @ Jun 23 2008, 11:39 AM) *
salam...
ko da register as new member tak?? ko pakai nick apa??

bang.. manada saya tukau tayar.. tayar saya ok lagi... lavitesse yg nak tukau tayar... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/flex.gif)

manalak... papalotte yang nak tukau... aku pun dah tukaq tayar belakang... ari tu kan tayar aku merekah bak delima ranum!!! sekarang pakai brand jembatan batu... best giler!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
6 Pages V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Lo-Fi Version Time is now: 18th September 2019 - 09:38 AM


© 2011 Autoshift.net