Autoshift.net

Welcome Guest ( Log In | Register )


>

6 Pages V   1 2 3 > »   
Open Menu Reply to this topic Start new topic


Masalah pada GTS Machine

post Jun 17 2008, 12:19 PM
Post #1


50cc
**

Group: Members
Posts: 67
Thank(s): 0
Joined: June 08
Member No.: 2,661
Scooter Type: GTS200
Gender: Male






Kekawan , ok mari kita senaraikan masalah yang telah pun melanda GTS kita..mungkin ader idea untuk kita sama2 menyelesaikannyer.. (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/icon_rolleyes.gif) dan maybe pihak SYM boleh enhance balik dier orang punya quality control.



Moto aku pernah megalami masalah nie:-

1) Bila lebih 50kmj, RPM mendadak turun , moto rasa nak mati tapi still boleh jalan tapi tak leh lebih 50kmj- Air filter masuk air - buka balik air filter , then tembak dgn angin bagi kering - problem solved

2) LED ring mudah terbakar - sampai skang belum solved lagi, kalau pergi KF motor ..dier suruh tukar satu set dgn headlamp sekali yang regenyer RM 550.

3) Brake disc cepat haus - baru 4 bulan pakai motor nie, tukar baru regenya RM 110 satu set - problem solved

This post has been edited by paichow0885: Jun 17 2008, 12:24 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
area for ads in topic


post Jun 17 2008, 12:36 PM
Post #2


135cc
*****

Group: Members
Posts: 217
Thank(s): 0
Joined: April 08
From: Kay el - melaka
Member No.: 2,471
Scooter Type: GTS200
Gender: Male

Images on IP.Gallery: 28



QUOTE (paichow0885 @ Jun 17 2008, 12:19 PM) *


Kekawan , ok mari kita senaraikan masalah yang telah pun melanda GTS kita..mungkin ader idea untuk kita sama2 menyelesaikannyer.. (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/icon_rolleyes.gif) dan maybe pihak SYM boleh enhance balik dier orang punya quality control.



Moto aku pernah megalami masalah nie:-

1) Bila lebih 50kmj, RPM mendadak turun , moto rasa nak mati tapi still boleh jalan tapi tak leh lebih 50kmj- Air filter masuk air - buka balik air filter , then tembak dgn angin bagi kering - problem solved

2) LED ring mudah terbakar - sampai skang belum solved lagi, kalau pergi KF motor ..dier suruh tukar satu set dgn headlamp sekali yang regenyer RM 550.

3) Brake disc cepat haus - baru 4 bulan pakai motor nie, tukar baru regenya RM 110 satu set - problem solved



aku rasa..untuk masalah LED RING tu... kita kena cari VOLT stabilizer...macam mzam pakai.. sbb rasanya, dia n alibrahim punya motor jer yg tak terbakau LED RING tu sbb memasing pakai V.S. tu...sekadar pandangan dari pokcik... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/sweat.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 17 2008, 12:42 PM
Post #3


50cc
**

Group: Members
Posts: 67
Thank(s): 0
Joined: June 08
Member No.: 2,661
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (adzha mss @ Jun 17 2008, 12:36 PM) *
aku rasa..untuk masalah LED RING tu... kita kena cari VOLT stabilizer...macam mzam pakai.. sbb rasanya, dia n alibrahim punya motor jer yg tak terbakau LED RING tu sbb memasing pakai V.S. tu...sekadar pandangan dari pokcik... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/sweat.gif)



Bagi yang belum terbakar ..aku rasa kene cari Volt Stabalizer..bagi yang dah terbakar plak camno pokcik >??
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 17 2008, 12:46 PM
Post #4


110cc
***

Group: Members
Posts: 113
Thank(s): 0
Joined: March 08
From: B.M.C----->P.J----->Kelana Jaya
Member No.: 2,287
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




pasang H.I.D jer....Bro!

This post has been edited by hyrul: Jun 17 2008, 12:46 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 17 2008, 05:31 PM
Post #5


50cc
**

Group: Members
Posts: 55
Thank(s): 0
Joined: May 08
Member No.: 2,641
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (paichow0885 @ Jun 17 2008, 12:42 PM) *
Bagi yang belum terbakar ..aku rasa kene cari Volt Stabalizer..bagi yang dah terbakar plak camno pokcik >??

bagi yg masih under warranty nanti aku cuba urus
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 17 2008, 05:34 PM
Post #6


135cc
*****

Group: Members
Posts: 217
Thank(s): 0
Joined: April 08
From: Kay el - melaka
Member No.: 2,471
Scooter Type: GTS200
Gender: Male

Images on IP.Gallery: 28



QUOTE (papalote @ Jun 17 2008, 05:31 PM) *
bagi yg masih under warranty nanti aku cuba urus

tentiu pak din (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/rclxms.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 17 2008, 05:37 PM
Post #7


50cc
**

Group: Members
Posts: 67
Thank(s): 0
Joined: June 08
Member No.: 2,661
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (adzha mss @ Jun 17 2008, 05:34 PM) *


ermm..cantek papa ...nasib baik ader papa nie ...kalo tak susah kami .. (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/rclxms.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 17 2008, 05:55 PM
Post #8


50cc
**

Group: Members
Posts: 55
Thank(s): 0
Joined: May 08
Member No.: 2,641
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (paichow0885 @ Jun 17 2008, 05:37 PM) *
ermm..cantek papa ...nasib baik ader papa nie ...kalo tak susah kami .. (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/rclxms.gif)

small matter tolong kawan, itu pong yg register ajer! tauuuuuw (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/icon_idea.gif)

This post has been edited by papalote: Jun 17 2008, 05:56 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 17 2008, 09:28 PM
Post #9


110cc
***

Group: Members
Posts: 155
Thank(s): 0
Joined: January 07
Member No.: 275
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




hahh.... baguih treat nih

sesapa yang penah mengalami masalah pada moto masing2 sila la cerita sikit, dan juga jalan penyelesaiannya cam papa, ali, feral, brave.... mudah2an dapat dijadikan rujukan kami dikemudian hari

This post has been edited by mzams: Jun 17 2008, 09:29 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 17 2008, 10:32 PM
Post #10


50cc
**

Group: Members
Posts: 67
Thank(s): 0
Joined: June 08
Member No.: 2,661
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (papalote @ Jun 17 2008, 05:55 PM) *
small matter tolong kawan, itu pong yg register ajer! tauuuuuw (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/icon_idea.gif)


Ya ..betul tu papa ...setuju sangat (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/notworthy.gif) ...sesaper yang dah register sahaja akan dapat samaada diskaun lebih or information tambahan, bukan aper ...cuma nak mendisiplinkan ahli GTSer yang ada jer, kalau tak register nanti susah nak contact kalau ada ape2 masalah di tengah jalan, dan juga...taknaklah ahli kita ni jadi cam biskut , sekurang2 nya kalau menghilang lama ...no fon telah pun di tinggalkan... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/icon_rolleyes.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 17 2008, 10:39 PM
Post #11


JunioR
*

Group: Members
Posts: 10
Thank(s): 0
Joined: June 08
Member No.: 2,736
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




Salam...

mana nak register...?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 17 2008, 11:04 PM
Post #12


50cc
**

Group: Members
Posts: 67
Thank(s): 0
Joined: June 08
Member No.: 2,661
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (azamshah @ Jun 17 2008, 10:39 PM) *
Salam...

mana nak register...?


ko register kat sini :http://gtsrider.activeboard.com, pas register ko updated detail dalam thread database
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 10:40 AM
Post #13


50cc
**

Group: Members
Posts: 55
Thank(s): 0
Joined: May 08
Member No.: 2,641
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (paichow0885 @ Jun 17 2008, 11:04 PM) *
ko register kat sini :http://gtsrider.activeboard.com, pas register ko updated detail dalam thread database

Cantekkkkkkk tu paichow, assit ckit derang tuh!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 10:59 AM
Post #14


50cc
**

Group: Members
Posts: 67
Thank(s): 0
Joined: June 08
Member No.: 2,661
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (papalote @ Jun 18 2008, 10:40 AM) *
Cantekkkkkkk tu paichow, assit ckit derang tuh!

Baik Boss (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/notworthy.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 03:26 PM
Post #15


50cc
**

Group: Members
Posts: 55
Thank(s): 0
Joined: May 08
Member No.: 2,641
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (paichow0885 @ Jun 18 2008, 10:59 AM) *

(IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/icon_rolleyes.gif) he he he kembang ckit rase nya (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/rclxs0.gif) (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/rclxs0.gif) (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/rclxs0.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 03:32 PM
Post #16


110cc
***

Group: Members
Posts: 113
Thank(s): 0
Joined: March 08
From: B.M.C----->P.J----->Kelana Jaya
Member No.: 2,287
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (papalote @ Jun 18 2008, 03:26 PM) *


Papa...bahaya kembang2 ni....nak2 tgh hujan.... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/brows.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 03:57 PM
Post #17


JunioR
*

Group: Members
Posts: 19
Thank(s): 0
Joined: September 07
Member No.: 1,338
Scooter Type: none
Gender: Male




masalah yang pernah aku hadapi:

1) minyak engine leaking; leaking pada engine gasket - diorang tukar gasket baru.

2) fuel gauge tidak menunjukkan paras minyak sebenar; isi penuh tapi pada fuel gauge masih kurang lagi 1 takuk utk penuh: selepas di diagnos didapati fuel float rosak - selepas beberapa lama(lebih sebulan)akhirnya diaorang berjaya mendapatkan sparepart; besok aku pergi KF motor utk tukar Fuel float GTS aku.


pandangan aku: selagi ada warranty korang lenjan cukup2.sapa sangka ekk moto umur sebulan dua boleh leaking..... cuba bayangkan kalau aku sayang2 sangat pada GTS aku tu (Sayang nak lenjan)...tak ke pasal2 aku kena bayar harga gasket tu...heheheh

Info tambahan: GTS aku dah mencapai 20000 Km.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 04:02 PM
Post #18


110cc
***

Group: Members
Posts: 113
Thank(s): 0
Joined: March 08
From: B.M.C----->P.J----->Kelana Jaya
Member No.: 2,287
Scooter Type: GTS200
Gender: Male




QUOTE (LaVitesse @ Jun 18 2008, 03:57 PM) *
masalah yang pernah aku hadapi:

1) minyak engine leaking; leaking pada engine gasket - diorang tukar gasket baru.

2) fuel gauge tidak menunjukkan paras minyak sebenar; isi penuh tapi pada fuel gauge masih kurang lagi 1 takuk utk penuh: selepas di diagnos didapati fuel float rosak - selepas beberapa lama(lebih sebulan)akhirnya diaorang berjaya mendapatkan sparepart; besok aku pergi KF motor utk tukar Fuel float GTS aku.
pandangan aku: selagi ada warranty korang lenjan cukup2.sapa sangka ekk moto umur sebulan dua boleh leaking..... cuba bayangkan kalau aku sayang2 sangat pada GTS aku tu (Sayang nak lenjan)...tak ke pasal2 aku kena bayar harga gasket tu...heheheh

Info tambahan: GTS aku dah mencapai 20000 Km.


bro...motor lu masih dalam waranty lagi ker
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 04:10 PM
Post #19


135cc
*****

Group: Members
Posts: 217
Thank(s): 0
Joined: April 08
From: Kay el - melaka
Member No.: 2,471
Scooter Type: GTS200
Gender: Male

Images on IP.Gallery: 28



QUOTE (LaVitesse @ Jun 18 2008, 03:57 PM) *
masalah yang pernah aku hadapi:

1) minyak engine leaking; leaking pada engine gasket - diorang tukar gasket baru.

2) fuel gauge tidak menunjukkan paras minyak sebenar; isi penuh tapi pada fuel gauge masih kurang lagi 1 takuk utk penuh: selepas di diagnos didapati fuel float rosak - selepas beberapa lama(lebih sebulan)akhirnya diaorang berjaya mendapatkan sparepart; besok aku pergi KF motor utk tukar Fuel float GTS aku.
pandangan aku: selagi ada warranty korang lenjan cukup2.sapa sangka ekk moto umur sebulan dua boleh leaking..... cuba bayangkan kalau aku sayang2 sangat pada GTS aku tu (Sayang nak lenjan)...tak ke pasal2 aku kena bayar harga gasket tu...heheheh

Info tambahan: GTS aku dah mencapai 20000 Km.

bleh tukau ek??? (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/blink.gif) cantekkk....pokciknya pon jadi camtu.... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/cry.gif) esok ko nak gi kol baper?? leh gak kita jumpa esok
Go to the top of the page
 
+Quote Post

post Jun 18 2008, 04:24 PM
Post #20


JunioR
*

Group: Members
Posts: 19
Thank(s): 0
Joined: September 07
Member No.: 1,338
Scooter Type: none
Gender: Male




GTS V-Belt and roller.

pada pandangan aku korang tak payah tukar v-belt dan roller pada 12000km sebab masa aku tukar v belt dan roller pada 15000km, condition utk kedua2 benda ni masih lagi dalam keadaan elok.

tapi, kalau korang dah tak tau nak buat apa dgn duit yang berlebih baru la korang tukar megikut yang disarankan dalam manual hehehehe...

yang perlu adalah korang servis centrifugal clutch bila perlu (let say every 6000km onwards, may be least)

QUOTE (hyrul @ Jun 18 2008, 04:02 PM) *
bro...motor lu masih dalam waranty lagi ker

sekrang dah takda warranty...tapi aku sempat claim masa mileage motor aku lebih kurang 12000km

QUOTE (adzha mss @ Jun 18 2008, 04:10 PM) *
bleh tukau ek??? (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/blink.gif) cantekkk....pokciknya pon jadi camtu.... (IMG:http://www.autoshift.net/forums/style_emoticons/default/cry.gif) esok ko nak gi kol baper?? leh gak kita jumpa esok


besok aku gerak pagi, lepas hantar wife aku kat BTS akuterus gerak kot. aku rasa baik nko follow aku skali...kalau depa banyak bunyi biar aku hamput depa...(hhehehehe...dorang dah biasa kena ngan aku, mana tak nya depa ckp merapu2)
kalau ko follow aku at least nko ada reference...mungkin motor nko diorang tak sempat nak buat sbb diaorang perlukan waktu utk dismantle cover GTS kita. tapi sekurang2nya diaorang dah acknowledge masalah nko.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
6 Pages V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Lo-Fi Version Time is now: 18th September 2019 - 09:28 AM


© 2011 Autoshift.net