Printable Version of Topic

Click here to view this topic in its original format

Autoshift.net Forums _ SYM _ baru nak beli GTS

Posted by: matmi Sep 18 2008, 01:24 AM

Salam semua otai otai gts...

ni matmi dari SP kedah...

nak tanya sikit...aku ni duk bawak elegan la ni...cadang nak upgrade ke gts200...tujuan kegunaan = ulang alik ke tempat keja...jarak = 110km pegi balik...80% highway + 20& jln town...

so nak tanya..ada tak sesapa yg skrg ni duk ulang alik dgn jarak lebih kurang sama mcm aku...?kalau ada ...ada problem tak hari 2 ulang alik dgn jarak tu?...crusing speed?

bukan apa...cuma nak hati 2 sblm membeli...

tenkiu...matmi

Posted by: mzams Sep 19 2008, 09:59 AM

salam matmi,

aku nak kata jalan sejauh tu, tak la sgt cuma kekadang je. tapi keje aku ni mmg banyak travel, keje luar opis. kadang2 cover smpi 200km sehari. sebelum ni pun aku pakai elegen pun takde masalah, inikan pula GTS, lagi berat dan stabil, sesuai sgt kalo kat highway. minyak pun jimat, leh maintain 120kmh.

so far ni la moto paling best yg aku bwk dalam kategori skuter le... selepas elegen.

Posted by: adzha mss Oct 18 2008, 12:01 PM

salam...

saya travel sehari baru 44km pergi balik tapi lepas balik keje slalu kuar merayap...gi minum2 ngan geng2 gts... stakat nie, motor da 6 bulan.. enjin bagus... alhamdulillah.. takder apa2 prob..

Posted by: Fauzie Nov 9 2008, 10:01 PM

aku sehari lebih kurang 94km (47pergi 47 balik).

Posted by: CyborgMerah Nov 13 2008, 03:21 PM

samolah dgn kawe .. sehari dalam 90 km pegi balik kije.. cheers.gif cheers.gif

Posted by: zurzur Nov 13 2008, 03:57 PM

chit chat dalam gtsrider biggrin.gif

Posted by: CyborgMerah Nov 14 2008, 02:43 PM

oops.gif .. kek sini pun buleh gak merapu, bagi meriah skit forum.. yetak2?
thumbup.gif

Posted by: zurzur Nov 14 2008, 08:52 PM

ada, no hal punyer, setakat ni gts ni memang buleh di tunggang lasak.

Posted by: CyborgMerah Nov 17 2008, 05:16 PM

tips => belasah 100-130kmj sebaik sahaja lepas beli.. pastu cepat2 gi SYM segambut utk serbis 300km..don worry sebis pree.. dalam waranty.. aku dah try.

Posted by: zurzur Nov 18 2008, 10:38 PM

itu macam la...didik dari awal awal lagi....he he he... brows.gif

Posted by: amen_cheron Dec 5 2008, 08:20 PM

top speed moto ni paling abis try braper yeh... 130km/h jer ke?
saje tnyer bukannyer suka bwk laju2 ni just nk tau jer....
mintak otai gts leh kasi tau....

penah tak bdak2 gts penah try ngan gilera rst or aprilia SC yg cc 200 jgak...?
klau ada yg try kasi la tau result hehehe....

Posted by: spongezul Dec 10 2008, 09:34 PM







laju bro gilera ngan sc tu.
tapi kalau gts 250nye mungkin "bertemu buku ngan ruas" brows.gif hehehe

Posted by: bobdaud Jan 14 2009, 03:59 PM

aku nak tanya..berapa harga kenderaan ni..aku cadang nak upgrade ke gts ni..

Posted by: kepompong Jan 14 2009, 04:20 PM

RM 8K+..D/P RM4K+...AKU TGH DILEMMA NIH..

Posted by: fyroo Jan 14 2009, 04:37 PM

8k je ? aku rsa 9.6k harga skrang

Posted by: bobdaud Jan 16 2009, 03:00 PM

QUOTE(fyroo @ Jan 14 2009, 04:37 PM) [snapback]203162[/snapback]

8k je ? aku rsa 9.6k harga skrang


betul..paling murah aku jumpa pun rm9.3k..

Posted by: fyroo Jan 16 2009, 08:46 PM

besar la moto tu... nak cilok2 susah.. pakai elegan ni pun dah susah mau cilok kat kl

Posted by: scut^cito Jan 19 2009, 01:06 PM

kat sini ada kedai nak jual GTS baru rm12.5k, mak aii bagak mahal.. tapi malas nak argue dgn tokeh kedai tu.

aku pun tgh cari motor yang leh bawak jauh. macam ipoh - kl everyweek.. tapi GTS ni mungkin tak mampu nak melayan kerakusan setiap weekend ke kl kut..

huhu..

ada otai GTS yang gila merayap jauh jauh every week yang leh bagi pendapat???

Posted by: zurzur Jan 19 2009, 01:09 PM

ada, jb-k.l, terengganu - k.l, no halnyer...

Posted by: kepompong Jan 20 2009, 11:19 AM

loh da 9k ke??aritu TT dgn dak2 eleganners yg nak convert ke gts ni bgtaw leh dpt 8k..siap racun aku lagi neh...

Posted by: zurzur Jan 20 2009, 02:39 PM

8k, 2nd ada la, kat mofaz pun cash dalam RM9300.00

Posted by: CyborgMerah Jan 22 2009, 11:34 AM

kalau dah angkat, hang jangan risau.. pelaburan yg tak mengecewakan.. biggrin.gif biggrin.gif

Posted by: wan besaq Jan 22 2009, 12:09 PM

syok tgk korang story mory pasai gts200 neh...

tgu arrr aku dpt transfer balik semenanjung dulu.. kompem aku pakai gts neh...

baru pakai novo dgn elegans pn da kacau bilau da nk cari part kat sabah neh.. mahal giler...

huhu dry.gif

Posted by: aidsah07 Jan 23 2009, 09:51 PM

aku kat sarawak.gts 200 ni ada dealer kat sini ke? Sibu ke, kuching ke?
Kalau ada no. disributernya sekali, lagi bagus..
Teringin sangat dah ni....

Posted by: raven Feb 14 2009, 11:11 AM

Kawan aku kat cni baru sambaq GTS seminggu.Aduuuh!! Jelesnya aku.Aku nak sambaq GTS ni lepas abih bayaq elit sukan aku.Orang umah aku cukup kenan sebab riding dia cukup relek dan bergaya. thumbup.gif

GTS idaman kalbuku notworthy.gif

Posted by: boik_skali Mar 6 2009, 11:30 PM

ooo..rupe nye gts ni cc nye 171 ek....mati2 igt 200 td
speedometer dia ni ikot meter kete ke
klo sc tu 120-130 stended
roket bru leh dapat 140
(klo salah jgn mare ye)

Posted by: blackpc Mar 11 2009, 09:19 PM

aku pun confuse.. ada kata 170cc.. 180cc... ada yg kata 200cc.. otai2 sekalian tolong jelaskan brp cc sebenarnya gts nih?

Posted by: mamatdoc Mar 11 2009, 11:15 PM

Aslmkm.. Saya berhajat juga nak tangkap moto ni satu.Kat mana servis centre GTS terdekat dengan area Klang... Harap rakan2 dapat membantu

Posted by: imi Mar 12 2009, 11:29 PM

salam.

aku ni pun baru nak beli gts jugak.
nak tanya kawan2 yg ada info pasal
insurans motor.ada yg cakap gts punya insurans
dgn road tax cecah RM500 lebih,betul ke?

Posted by: raven Mar 16 2009, 08:59 PM

QUOTE(blackpc @ Mar 11 2009, 09:19 PM) [snapback]221015[/snapback]

aku pun confuse.. ada kata 170cc.. 180cc... ada yg kata 200cc.. otai2 sekalian tolong jelaskan brp cc sebenarnya gts nih?

4 strokes, 4 valve, 171.2cc.aku amik broucher dia kat Mega Fortune Sg Petani.sedap bawak laju moto ni.

kalu salah tolon betoikan notworthy.gif

Posted by: cgmulia Mar 20 2009, 12:12 AM

tul tu.... 171.2 cc jer...

cuma satu je korang kena bersedia.. GTS maybe.. aku ulang maybe tak sampai 130kmj pun... kenapa aku cakap mcm tu?? kerana aku pun dah pakai... so aku ringan2 mulut bertanya.. ada sorg pomen bgtau... blok gts ni piston dia tak sampai atas... so compression kurang... dlm 10 biji maybe ada sebiji yg ok.... yg cecah 130kmj tanpa halangan... aku tgh berangan2 nak tukar blok p200 koso masuk di GTS aku... tak puas hati pasal elegan aku pun busuk2 135kmj....

hehehe..

tp bab lain mmg puas hati,.. handling, seat positioning, mmg stabil dan selesa.... bab laju je tak puas hati.. kekeke.. takpe... sabar.. baru 1500km meredah LPT dr MMR ke Terengganu.. plus gi balik jalan2 makan angin ngan GTS...kekeke

Posted by: boik_skali Mar 21 2009, 11:15 PM

em...tol ke 130kmj..
aku test skut 200cc kawan aku leh dapat 120kmj je
meter gts ni ringan kot.

Posted by: cgmulia Mar 22 2009, 12:04 AM

mcm ni, gts ada problem susah nak capai top. aku punya pun masih dpt 120kmj je.. kalau jalan panjang maybe leh sentuh 130kmj.. tu pun nasib gak...
masalah yg aku dapati (pendapat aku laa) kerana gts berat. dan kerana tayar 12inci di belakang...

nak kata meter gts ringan.. tak... gts sama mcm elegan... lebih 10kmj drpada kelajuan sebenar...( aku dah check ngan GPS )

tp yg bestnya... handling mmg mantap... konering best... aku dlm perancangan nak upgade blok p200 pada gts aku.. biar leh kejar elegan buruk aku tu.. kekeke

Posted by: boik_skali Mar 22 2009, 10:31 AM

oo..
nthla..penin aku wacko.gif

eh..cane ek..
ko nk kejo elegan ko pakai gts ko
cane tu blink.gif

Posted by: zurzur Mar 23 2009, 12:08 PM

QUOTE(boik_skali @ Mar 22 2009, 10:31 AM) [snapback]224913[/snapback]

oo..
nthla..penin aku wacko.gif

eh..cane ek..
ko nk kejo elegan ko pakai gts ko
cane tu blink.gif



sila ke web baru www.gtsrider.com

boleh kita berhubung selalu.. smile.gif

Posted by: cgmulia Mar 23 2009, 10:52 PM

QUOTE(boik_skali @ Mar 22 2009, 10:31 AM) [snapback]224913[/snapback]

oo..
nthla..penin aku wacko.gif

eh..cane ek..
ko nk kejo elegan ko pakai gts ko
cane tu blink.gif


kasi adik aku bawak laa.. aku kejor.. kekek

Posted by: samseng puchong Apr 1 2009, 04:06 PM

PERHATIAN:

hari ahad nie (05. 04. 2009)semua scoot tak kire perseorangan or club dijemput ke majlis perasmian pembukaan bengkel moto (abg mie) alamatnye:

All Bikers Motor,
no4, g/f,jalan sm10,
taman sri manja,
46000 petaling jaya,
selangor.....

masa: 12.00 tgh ari

Posted by: RmohammA Apr 4 2009, 05:06 PM

Akom otai GTS semua.....

Aku ikut tread GTS nie dari Autoworld sampai kat sini...akhirnya aku booking gak GTS nie.....

Satu lagi yang korang nak tau aku booking GTS nie hanya melalui bacaan forum ..tanpa melihat dengan mata kasar aku mcm maner GTS yg aku booking and bayar tu sbb aku dah nak dekat 7 bulan kat France....dan pada 18hb April nie first time aku tgk ....

Jadi mintak tolong otai kat sini kalau ader aper2 tips/check list utk aku tgk maser check moto nie....


Posted by: soldier of Allah May 22 2009, 12:33 AM

ada beza x elegan ngn GTS nie????

Posted by: raven May 23 2009, 09:58 AM

banyak beza.body,enjin,lampu,storage dan banyak lagi.mmg cun la.payah nak cakap,tengok sendiri baru puas ati. drool.gif sepatutnya modenas amik gts ni buat replace elegan. sleep.gif

Posted by: lone_rider May 24 2009, 12:09 PM

mula2 ingat nak amik gtr 150 @ nouvo lc..
pikir2 blk kwn dh tak muda sgt dah..pastu nak amik elegan..
lastly why not gts 200 trus..heheh
namun yg pasti kwn tak mampu nak beli baru..
agak2 used gts ni dlm 6k-7k bleh dpt tak?
kalo kwn2 ada lobang bley bgtau..

Posted by: symgan May 29 2009, 09:21 AM

QUOTE (fyroo @ Jan 16 2009, 08:46 PM) *
besar la moto tu... nak cilok2 susah.. pakai elegan ni pun dah susah mau cilok kat kl


sape kate susah cilok..best wo cilok2 dgn gts...very stabil........the best motor yg pnah tman pkai....result 10/10

Posted by: symgan May 29 2009, 09:24 AM

QUOTE (lone_rider @ May 24 2009, 12:09 PM) *
mula2 ingat nak amik gtr 150 @ nouvo lc..
pikir2 blk kwn dh tak muda sgt dah..pastu nak amik elegan..
lastly why not gts 200 trus..heheh
namun yg pasti kwn tak mampu nak beli baru..
agak2 used gts ni dlm 6k-7k bleh dpt tak?
kalo kwn2 ada lobang bley bgtau..



bkan nk kondem gtr150 tu,tpi dealer naza sndiri bgitau,klau utk keje dlm town okle,tpi utk long distance die xrekmen...nouvo s bdak2 rempit blehle pkai..hehehe...elegan?..nnti dh pkai elegan tringin plak nk pkai gts..so saranan sya amikjela gts...........

Posted by: raven Jun 1 2009, 07:16 PM

elegan ok tapi model lama

gts lagi ok model baru pulak

dua dua dari brand yg sama - SYM.spare part takde masalah.

tepuk seat tanya selera.hanya pendapat sekupang aku.ikut ati aku pun nak amik gts ni.kewangan tak ok lagi.

Posted by: cgmulia Jun 3 2009, 11:44 AM

tgk kewangan laa... kalau mampu amik je.. tp elegan dan gts 2-2 leh ajak jalan jauh...

Posted by: bleed Jun 21 2009, 02:08 AM

angkat kawa ninja 250r. innocent.gif

haha xde arr. aku dok menyebok plak kat sini. sori notworthy.gif

mod jangan pukui aku aa

Posted by: taikun25 Jun 30 2009, 09:00 AM

maksudnya spare part sama dgn elegan lah ek ...GTS200 nie...

Posted by: bobdaud Jun 30 2009, 10:56 AM

QUOTE (symgan @ May 29 2009, 10:24 AM) *
bkan nk kondem gtr150 tu,tpi dealer naza sndiri bgitau,klau utk keje dlm town okle,tpi utk long distance die xrekmen...nouvo s bdak2 rempit blehle pkai..hehehe...elegan?..nnti dh pkai elegan tringin plak nk pkai gts..so saranan sya amikjela gts...........


aku pakai gtr sehari ulang alik 90km++ ok je bang~~tak pernah rosak tengah jalan~~(jangan tanya orang yang takde gtr sebagai reference,diorang tau ape~~wah ha~~)

apepun ada duit aku nak ambik GTS gak~~cuma harga seken hen masih mahal,lagi~~option kedua piaggio x9.rege rm8000++ je tapi spare part mahal plak~~

Posted by: rezcreep Jul 5 2009, 01:44 AM

x9 part mahal tapi tahan lame kalo kene gayenyer..........

Posted by: hooh Jul 5 2009, 11:43 AM

ada kedai kat K.Tganu jual gts ni tak?

Posted by: spongezul Jul 15 2009, 09:25 PM



elegan dan gts masing2 ade kelebihan dan kekurangan.
(psssttt....dengar2 tak lama lagi nak kuar sym evo.cun beb skuter tu.)

Posted by: wan besaq Jul 22 2009, 03:35 PM

aku da angkat gts...
hehehe......
dlm 2'3 hari siap...
pastu dlm nx week dowg akan anta by shipping ke sabah....
yahooooooo...............................................

(nk seribu daya..taknak seribu dalih)kikikiki

Posted by: zack_200 Jul 23 2009, 12:59 AM

QUOTE (wan besaq @ Jul 22 2009, 03:35 PM) *
aku da angkat gts...
hehehe......
dlm 2'3 hari siap...
pastu dlm nx week dowg akan anta by shipping ke sabah....
yahooooooo...............................................

(nk seribu daya..taknak seribu dalih)kikikiki

kato nk cri vxr/rst/sp...

Posted by: wan besaq Jul 23 2009, 01:32 AM

QUOTE (zack_200 @ Jul 23 2009, 12:59 AM) *
kato nk cri vxr/rst/sp...





bajet tak cukup bro utk yg baru...

amik gts jelah...

da otw da shipping dr sana ke sabah..

nak amik gilera yg 2nd takut problem lak nt...

pepun dlm hujung thn nih kalau cukup modal bisnes bagus tgkp gk gilera rst@vxr yg baru.....

insya'Allah

Posted by: budak_nilai Sep 6 2009, 04:00 PM

Salam.

Namo den zali. Lamo dah rancang nak boli GTS200 ni tapi takut cerito lamo berulang kembali. Sekarang ni den pakai LC135 tapi bilo nampak yo GTS200 ni mulo la terliur..hahaha

Dulu den ulang alik Nilai-KL pakai ELEGAN...sehari travel 120km dokek 3 tahun gak tapi ponuh dongan cerito sodih laa... belting putus 4-5 kali kek highway...top speed pun leh poie 90-100kmh jo.

Paling tragis bilo enjin buek hal...torus den trade-in amik LC135.

Jd skrg ni den nak tanyo otai2 dlm forum nie...pernah tak sapo2 yg ado pengalaman buruk mcm den ni bilo pakai GTS200 ? Klu takdo....konfom den tolak LC dan amik SYM nie...

Wassalam...

Posted by: zurzur Sep 6 2009, 11:38 PM

QUOTE (budak_nilai @ Sep 6 2009, 04:00 PM) *
Salam.

Namo den zali. Lamo dah rancang nak boli GTS200 ni tapi takut cerito lamo berulang kembali. Sekarang ni den pakai LC135 tapi bilo nampak yo GTS200 ni mulo la terliur..hahaha

Dulu den ulang alik Nilai-KL pakai ELEGAN...sehari travel 120km dokek 3 tahun gak tapi ponuh dongan cerito sodih laa... belting putus 4-5 kali kek highway...top speed pun leh poie 90-100kmh jo.

Paling tragis bilo enjin buek hal...torus den trade-in amik LC135.

Jd skrg ni den nak tanyo otai2 dlm forum nie...pernah tak sapo2 yg ado pengalaman buruk mcm den ni bilo pakai GTS200 ? Klu takdo....konfom den tolak LC dan amik SYM nie...

Wassalam...


stakat ni hampir 2 tahun guna gts ok jer, yg penting routine mantainance kena jaga sebab perjalanan yang jauh perlu dipendekkan jangkahayat barangan yg penting spt roller, cvt belt yg paling utama. Pendapat 5 sen saya.

Posted by: cgmulia Sep 7 2009, 05:45 AM

QUOTE
Salam.

Namo den zali. Lamo dah rancang nak boli GTS200 ni tapi takut cerito lamo berulang kembali. Sekarang ni den pakai LC135 tapi bilo nampak yo GTS200 ni mulo la terliur..hahaha

Dulu den ulang alik Nilai-KL pakai ELEGAN...sehari travel 120km dokek 3 tahun gak tapi ponuh dongan cerito sodih laa... belting putus 4-5 kali kek highway...top speed pun leh poie 90-100kmh jo.

Paling tragis bilo enjin buek hal...torus den trade-in amik LC135.

Jd skrg ni den nak tanyo otai2 dlm forum nie...pernah tak sapo2 yg ado pengalaman buruk mcm den ni bilo pakai GTS200 ? Klu takdo....konfom den tolak LC dan amik SYM nie...

Wassalam...


hm... 3 tahun berulang... putus belt.... top 90-100.... maaf nak tanya... ko tak jaga maintainance ker? aku berulang 80km sehari (optimum speed @ 125kmj )... dah masuk 3 tahun.. tak pernah belt putus... siap konvoi ke KL dr terengganu... ke kuantan setiap minggu.... takde apa2 lak... kawan aku, model lama... masih dpt 130kmj (STANDARD)..

maybe ko tak jaga motor kot... belt takkan putus andai tidak bermasalah pada pulley depan, belakang or belt murah. mmg aku betul2 heran ni.... aku bukan nak kata elegan tu bagus... tp aku juga pakai elegan dan GTS. kalau elegan ko pakai jd mcm tu, kompom ko akan alami benda yg sama bila ko pki gts memandangkan ko tak jaga...

ingat bro, scooter ni manja... setiap 2000km kena tukar minyak itam, 4000 km kena tukar minyak gear..minyak gear kena sae140. coolant kena tgk... CVT kena servis every 6000km (ikut keadaan) roller kena cantik ( jgn sampai yg bulat jd petak).

bak kata pepatah.. mcm jaga kereta.. LC takde masalah pasal dia hanya perlu jaga minyak itam. CVT takde, gear manual,nama pun kapcai.... kalau cara kapcai diaplikasikan pada scooter, pakai tmax pun akan serupa jugak bro....

Posted by: budak_nilai Sep 7 2009, 09:17 AM

Wow !! Pedas gak pagi2 ni dah kena sound "tak jaga moto"... Elegan aku tu memang on time 2000km (sebulan sekali) aku servis...CVT memang sentiasa take care off...coolant tak lekang mata aku tengok levelnya...pendek kata dah mcm bini no. 2 aku laa...

Elegan tu aku basuh tiap2 minggu...wlupun bnyak buat hal tp sayang bukan main...maklum la dia le yg bawak aku ulang alik gi keja.

Klu nak dikonpomkan aku akan alami benda yg sama jika pakai GTS nih...tak adilll !! Jgn la anggap aku jenis tak reti pakai moto...mcm bebudak lak !! Untuk makluman...pomen Modenas tu kata "mungkin" moto aku tu salah satu yg deflect...sebab dia kata dlm 100 buah..ada 1-2 moto yg tak berapa "ok"...so mungkin tuah aku dapat moto tu...

Wow !!! ohmy.gif

Posted by: cgmulia Sep 7 2009, 01:28 PM

QUOTE (budak_nilai @ Sep 7 2009, 09:17 AM) *
Wow !! Pedas gak pagi2 ni dah kena sound "tak jaga moto"... Elegan aku tu memang on time 2000km (sebulan sekali) aku servis...CVT memang sentiasa take care off...coolant tak lekang mata aku tengok levelnya...pendek kata dah mcm bini no. 2 aku laa...

Elegan tu aku basuh tiap2 minggu...wlupun bnyak buat hal tp sayang bukan main...maklum la dia le yg bawak aku ulang alik gi keja.

Klu nak dikonpomkan aku akan alami benda yg sama jika pakai GTS nih...tak adilll !! Jgn la anggap aku jenis tak reti pakai moto...mcm bebudak lak !! Untuk makluman...pomen Modenas tu kata "mungkin" moto aku tu salah satu yg deflect...sebab dia kata dlm 100 buah..ada 1-2 moto yg tak berapa "ok"...so mungkin tuah aku dapat moto tu...

Wow !!! ohmy.gif


hahaah.. sori bro.... takde niat nk sound cuma rasa pelik.... maybe ayat aku nampak sedikit kepedasan... kalau ko duk sebelah aku maybe ko bleh mnedengar intonasi aku berkata2. hreheheh...sori byk2 bro.... xde niat nk sound.. hehehe

kalu mcm tu aku takleh kata apa lh... maybe meter ko je yg 90-100kmj... kalau ko bwk seiring dgn elegan lainpasal gts pun ada penyakit sebenarnya.... bukan semua gts leh pegi 140kmj.... aku punya gts leh g 125kmj je.. berat... kalau dbanding dgn elegan, lg laju elegan dgn gts... tp.. laju itu satu yg subjektif.....

kalau dah clear segala pendapat, ko nak amik, amik lh... cuma pengalaman aku setakat ni elegan dan gts takde masalah... cuma bermasalah dgn kelajuan... xleh laa nk lawan motor lain yg kecik2 di dalam bandar... tp nak ajak long distance, insya allah xde masalah... cuma berbalik atas keyataan ko td, atas nasib laa... untung sabut timbul, untung batu tenggelam....

maaf sekali lagi.... heheh

Posted by: budak_nilai Sep 7 2009, 04:47 PM

Takde ape2 lah...cuma bingung nak amik ke tidak gts nih. Tp rasanya skrg dah 90% amik kot...cuma problem lc135 aku tu cina nak amik 4500 je...rugi lak raso ey.

Nanti klu aku dah amik gts ni...leh la jumpo kau mintak tips apa2 yg patut.

Peace !! smile.gif

Posted by: wan besaq Sep 7 2009, 07:36 PM

nk bg pendapat pun aku pun baru je pakai gts 2bln...

baru je serbis yg 300km tuh...



QUOTE (cgmulia @ Sep 7 2009, 05:45 AM) *
ingat bro, scooter ni manja... setiap 2000km kena tukar minyak itam, 4000 km kena tukar minyak gear..minyak gear kena sae140. coolant kena tgk... CVT kena servis every 6000km (ikut keadaan) roller kena cantik ( jgn sampai yg bulat jd petak).


leh bg keterangan lanjut tk bro pasal cvt neh????tk brapa tau la...

Posted by: wan besaq Sep 7 2009, 07:38 PM

QUOTE (budak_nilai @ Sep 6 2009, 04:00 PM) *
Salam.

Namo den zali. Lamo dah rancang nak boli GTS200 ni tapi takut cerito lamo berulang kembali. Sekarang ni den pakai LC135 tapi bilo nampak yo GTS200 ni mulo la terliur..hahaha

Dulu den ulang alik Nilai-KL pakai ELEGAN...sehari travel 120km dokek 3 tahun gak tapi ponuh dongan cerito sodih laa... belting putus 4-5 kali kek highway...top speed pun leh poie 90-100kmh jo.

Paling tragis bilo enjin buek hal...torus den trade-in amik LC135.

Jd skrg ni den nak tanyo otai2 dlm forum nie...pernah tak sapo2 yg ado pengalaman buruk mcm den ni bilo pakai GTS200 ? Klu takdo....konfom den tolak LC dan amik SYM nie...

Wassalam...


amik je bro....
bia pun stengah pendapat bercakap made in taiwan nih problem...tp try dulu...
aku pun dulu takut nk amik gts nih...tp bile sda wat research kat gtsrider n forum2 yg ade mcm di sbm dgn mbc...
bile da di buat pertimbangan dan bajer...terus aku nekad sambar sebijik...

Posted by: rezcreep Sep 7 2009, 10:10 PM

itulah kata kata seorg yg sanggup menolak cinta moto itali...no komen....

Posted by: wan besaq Sep 8 2009, 10:41 AM

QUOTE (rezcreep @ Sep 7 2009, 10:10 PM) *
itulah kata kata seorg yg sanggup menolak cinta moto itali...no komen....



kikikiki sadis tol kata2 lu mok...

hikhikhik...

dlm bln mac nih aku sambar jgk..duk tgh cukupkan dana.....

Posted by: rezcreep Sep 8 2009, 04:00 PM

heheheh...ape adr can...saje nak bako ko...kasi panas

Posted by: wan besaq Sep 8 2009, 07:37 PM

QUOTE (rezcreep @ Sep 8 2009, 04:00 PM) *
heheheh...ape adr can...saje nak bako ko...kasi panas


ceh mmg aku tau daa....

ingat mau smbr yg baru..klu stakat 2nd hand cukup da dana...

tp alang2 amik elok aku sabo la kejap....

Posted by: rezcreep Sep 8 2009, 09:56 PM

tapi rst yg 16k bayk n india mari...ape clss jon...paling cemerlang vxr 1st edition..spec dia mantap

Posted by: wan besaq Sep 10 2009, 01:08 AM

QUOTE (rezcreep @ Sep 8 2009, 09:56 PM) *
tapi rst yg 16k bayk n india mari...ape clss jon...paling cemerlang vxr 1st edition..spec dia mantap


rompak bank aku amik gp800 terus..kikikiki sign0014.gif

Posted by: rezcreep Sep 10 2009, 01:10 AM

68 ribu jon..baik ambik sbk....

Posted by: wan besaq Sep 10 2009, 06:41 PM

QUOTE (rezcreep @ Sep 10 2009, 01:10 AM) *
68 ribu jon..baik ambik sbk....


jiwe skuter maaaaa

Posted by: rezcreep Sep 12 2009, 03:06 PM

huhuhuh....

Posted by: EN.BUJAL Sep 16 2009, 11:43 AM



geng~~~rm16.5k~~berbaloi ke tak?

Posted by: wan besaq Sep 16 2009, 02:22 PM

bagus amik gilera jek...tp kot minat amik je bro

Posted by: EN.BUJAL Sep 16 2009, 05:15 PM

QUOTE (wan besaq @ Sep 16 2009, 02:22 PM) *
bagus amik gilera jek...tp kot minat amik je bro


gilera sparepart tak tertanggung harganya bang~~dari amik gilera baik amik kawasaki ninja 250~~

Posted by: rezcreep Sep 16 2009, 08:44 PM

aprilia rs250 pun care

Posted by: wan besaq Sep 16 2009, 11:02 PM

kawa ninja!!!!

Posted by: rezcreep Sep 16 2009, 11:08 PM

rs250 lar...ting2 buyik dia

Posted by: cgmulia Sep 18 2009, 12:38 PM

QUOTE (wan besaq @ Sep 7 2009, 07:36 PM) *
nk bg pendapat pun aku pun baru je pakai gts 2bln...

baru je serbis yg 300km tuh...





leh bg keterangan lanjut tk bro pasal cvt neh????tk brapa tau la...

sepanjang yg aku tau, kalau nak best performance, setiap 4000km servis cvt.
mcm aku, 8000km baru aku servis.. aku bukanjenis tarik pickup.... roller pun pakai 16g.. long distenace maaa

Posted by: wan besaq Sep 18 2009, 07:23 PM

QUOTE (cgmulia @ Sep 18 2009, 12:38 PM) *
sepanjang yg aku tau, kalau nak best performance, setiap 4000km servis cvt.
mcm aku, 8000km baru aku servis.. aku bukanjenis tarik pickup.... roller pun pakai 16g.. long distenace maaa

owh..tq bro

Posted by: sweat_petrol Sep 22 2009, 03:36 PM

kalu aku di bagi pilihan oleh awek aku kesape2 ke nak aprilia rs250 ke nak gilera
keputusan muktamad aku amik gilera hu3

gilera-skut nie tahan lasak.asal ko jaga maintanan dgn baik.mbe aku dari kemaman trganu ke melake tiap2 hujung minggu ok jek.siap sampaikg siap merempit lg hak3.tp mentainen tip-top la

aprilia rs250-mbe aku penah pki asyik komplen minyak kuat sgt.sampai awek die pun bising psl slalu kne pau hahaha....dijualnye terus mtor tue psl mentainan da la tinggi.minyak plak kuat..bg yg leh hendal high mentainan nie..aprilia rs250 la pilihan sesuai utk anda wakakaka

Posted by: rezcreep Sep 22 2009, 04:11 PM

gilera actually tak lasak mcm moto2 jepun..dia manje sgt...kene rajin servis utk dpt performance yg terbaek...so every 2 month or before 5000k 2ko la miyak itam,miyak gear n servis mangkuk dpn balakang...n paling penting pakai la brg2 yg ori n miyak itam n gear yg terbaek dipasaran....


Posted by: budak_nilai Sep 24 2009, 07:52 PM

Salam. Tadi dah booking VTS200 kaler hitam.. InsyaALLAH isnin dapek la moto tu.

Takdo ko geng2 SYM dari area Seremban atau Nilai nih ? rolleyes.gif

Posted by: wan besaq Sep 25 2009, 03:43 AM

http://www.gtsrider.com/ <------- bro try klik sini.....nih portal gtser msia..

mana tau kot terjumpa org kampung nt....

Posted by: budak_nilai Sep 25 2009, 06:49 AM

QUOTE (wan besaq @ Sep 25 2009, 03:43 AM) *
http://www.gtsrider.com/ <------- bro try klik sini.....nih portal gtser msia..

mana tau kot terjumpa org kampung nt....


Dah tengok tapi apohal lak kono bayar ? flex.gif

Posted by: cgmulia Sep 25 2009, 07:19 PM

hehehe.... standard aarr bang.. kelab kan tu... kalau main free je sampai bila kelab nak maju

Posted by: wan besaq Sep 26 2009, 05:27 AM

QUOTE (budak_nilai @ Sep 25 2009, 06:49 AM) *
Dah tengok tapi apohal lak kono bayar ? flex.gif


ahak's stendet la..tp ko kene ingat bro....byk benefit ko leh dpt klu ko join kelab...

yuran dia bukan ratus bro...

(aku tak join kelab mana2 sbb aku indiependent)hehe

Posted by: budak_nilai Sep 26 2009, 07:41 AM

Ok aku paham la tapi payah bona lak nak daftar...stakat rm30 tu memang takdo hal tapi kono lak print borang bagai dan kono lak hantar kek ketuo ey...

Ado sapo2 leh tolong den tak camno nak daftar kelab sym nie...?

Moto den kuar Isnin...amik kaler hitam. Tapi kodai tu takdo VTS200...yang ado GTS yo...takdo beza pun kan ??

Posted by: wan besaq Sep 27 2009, 03:23 AM

ada beza skit je kat ruang simpan barang yg tgh tuh klu vts ade push button..itu je..lain takde beza...

*selamat ber onaran bersama sym anda bro.... rclxm9.gif

Posted by: budak_nilai Sep 28 2009, 01:10 PM

Ok geng...cino kodai moto dah talipon suruh amik motor...VTS200 black plat NCG xxxx.

Doakan den tak gelojoh naik moto ni yo...hehe

(Baru balik boli jaket hitam, helmet baru + kasut Filedsheer + gloves...terbang rm550 !!!) laugh.gif

Posted by: wan besaq Sep 28 2009, 01:40 PM

QUOTE (budak_nilai @ Sep 28 2009, 01:10 PM) *
Ok geng...cino kodai moto dah talipon suruh amik motor...VTS200 black plat NCG xxxx.

Doakan den tak gelojoh naik moto ni yo...hehe

(Baru balik boli jaket hitam, helmet baru + kasut Filedsheer + gloves...terbang rm550 !!!) laugh.gif


waaa....
dasat....
aku sendirik x complete lagi mende2 neh

Posted by: budak_nilai Sep 28 2009, 10:57 PM

Syukur Alhamdulillah...dah dapat sym vts200 jap tadi. Masa mula2 pulas minyak...teringat kenangan maso pakai elegan dulu...tapi memang jauh beza la dari segi besar dan mangtopnya !!!!

InsyaALLAH klu korang ado buat gathering atau apa2 aktiviti...caling2 la den yo...013 3072541 (zali)

Posted by: wan besaq Sep 29 2009, 06:06 PM

QUOTE (budak_nilai @ Sep 28 2009, 10:57 PM) *
Syukur Alhamdulillah...dah dapat sym vts200 jap tadi. Masa mula2 pulas minyak...teringat kenangan maso pakai elegan dulu...tapi memang jauh beza la dari segi besar dan mangtopnya !!!!

InsyaALLAH klu korang ado buat gathering atau apa2 aktiviti...caling2 la den yo...013 3072541 (zali)


best x ride???
hehe.....
jaga elok2 vts anda n sayangilah seperti bini anda sendiri..hehehhe

Posted by: budak_nilai Sep 30 2009, 06:36 AM

Best !! memang smooth berbanding elegan n lc135 aku... cuma angin kuat gegar helmet bila terbias kat shield depan..ada solution tak ??

Skrg masih maintain speed under 100kmh...

Posted by: cgmulia Sep 30 2009, 03:22 PM

pakai fullfacce ke open face?

setahu aku, kalau fullface tak kuat sgt kecuali ko tinggi.. heheheh\

tahniah...

Posted by: wan besaq Sep 30 2009, 03:29 PM

QUOTE (cgmulia @ Sep 30 2009, 03:22 PM) *
pakai fullfacce ke open face?

setahu aku, kalau fullface tak kuat sgt kecuali ko tinggi.. heheheh\

tahniah...


a'a betol betol betol

Posted by: wan besaq Sep 30 2009, 03:32 PM

http://www.smbc.my/ <<----- budak nilai try ko kliksini....

aku just bgtau jelah...hehe aku sendirik tak masuk kelab mana2..duk lepak kat autoshift nih je...

Posted by: budak_nilai Sep 30 2009, 10:31 PM

QUOTE (cgmulia @ Sep 30 2009, 03:22 PM) *
pakai fullfacce ke open face?

setahu aku, kalau fullface tak kuat sgt kecuali ko tinggi.. heheheh\

tahniah...


TQ. Bukan fullface...helmet aku ada cap...mgkin itu sebabnya angin kuat bila bwk laju sikit. Nampak gayanya kena tukar helmet laa... helmet tu aku baru beli jenama MHR rm130...ada sape2 nak ? hehehe

Posted by: rezcreep Sep 30 2009, 10:43 PM

ape kate try pakai arai..kompom ok

Posted by: optimus Oct 16 2009, 09:26 PM

salam..sedang usha SYM GTS ni....tengak intai intaikat kedai...tapi tokeh bakar suruh ambik yang model baru..250i...

Posted by: wan besaq Oct 17 2009, 02:38 PM

QUOTE (optimus @ Oct 16 2009, 09:26 PM) *
salam..sedang usha SYM GTS ni....tengak intai intaikat kedai...tapi tokeh bakar suruh ambik yang model baru..250i...

kalau bajet lebih angkat jelah 250i..
kalau bajet <10k...
amik je gts.....
pikiaq2 dulu...
kalau 250i bagus up p baby kawa..alang2 rembat sbk jek

Posted by: Malaun Nov 8 2009, 02:10 PM

Bleh tanya berape OTR untuk 200 & 250i?

Posted by: EN.BUJAL Nov 9 2009, 08:22 AM

QUOTE (Malaun @ Nov 8 2009, 02:10 PM) *
Bleh tanya berape OTR untuk 200 & 250i?


ble rujuk kat kedai atau mudah.com dari masa ke semasa~~

gts 200 ~~rm9+++.oo

gts 25oi~~rm16800.00

Posted by: wan besaq Nov 9 2009, 01:06 PM

QUOTE (EN.BUJAL @ Nov 9 2009, 08:22 AM) *
ble rujuk kat kedai atau mudah.com dari masa ke semasa~~

gts 200 ~~rm9+++.oo

gts 25oi~~rm16800.00


yup....

yg aku ingat last bulan 7 hari tuh ...

gts200 otr 98xx
evo250i otr 17xxx

Posted by: EN.BUJAL Nov 9 2009, 01:50 PM

QUOTE (wan besaq @ Nov 9 2009, 01:06 PM) *
yup....

yg aku ingat last bulan 7 hari tuh ...

gts200 otr 98xx
evo250i otr 17xxx


aku check lagi kat mudah tadi gts 200 paling murah dapat rm8900~~

Posted by: wan besaq Nov 12 2009, 03:46 PM

waaa da cukup murah da tuh...

Posted by: AtokEle Jan 23 2010, 01:52 PM

tunggu je bulan 6 atau 7 ni nanti kuar Ele 200i

Posted by: wan besaq Jan 24 2010, 03:47 PM

nmpk gaya skuet sym nih mmg dpt sambutan nk kua lagik model baru ek?

Posted by: AtokEle Jan 28 2010, 08:30 PM

tengh dok testing seluruh M'sia.
hujan panas langgar je. klu semua tu pass.
keluar la dia thn ni

Posted by: EN.BUJAL Jan 29 2010, 09:19 AM

QUOTE (AtokEle @ Jan 23 2010, 01:52 PM) *
tunggu je bulan 6 atau 7 ni nanti kuar Ele 200i


kuar bawah modenas ke atau SYM?

Posted by: wan besaq Jan 29 2010, 04:51 PM

ele 2ooi tuh mcm mana rupa dia??

Posted by: AtokEle Jan 30 2010, 06:41 PM

QUOTE (EN.BUJAL @ Jan 29 2010, 09:19 AM) *
kuar bawah modenas ke atau SYM?


klu Ele.....
kuar under Modenas

Posted by: AtokEle Jan 30 2010, 06:44 PM

QUOTE (wan besaq @ Jan 29 2010, 04:51 PM) *
ele 2ooi tuh mcm mana rupa dia??


Joyride EVO

bukan Joymax

Posted by: EN.BUJAL Feb 1 2010, 08:20 AM

QUOTE (AtokEle @ Jan 30 2010, 06:44 PM) *
Joyride EVO

bukan Joymax


aku tolong up seket~~~



*lawa siot~~~tapi kita ni da macam off topic je~~~ sweat.gif

Posted by: wan besaq Feb 1 2010, 05:00 PM

ok2 back to topic.

thx cik bujal...


Posted by: cgmulia Feb 15 2010, 03:21 AM

rasa mcm tak lojik... baik sym bawak masuk dr bg pada modenas... tp tgk lah... bagus jugak kalau ada...

Posted by: wan besaq Feb 16 2010, 05:05 PM

rasa nya sym yg bwk masuk...

Posted by: budak_nilai Mar 10 2010, 06:28 PM

Apsal topik sym ni sejuk je..

Posted by: EN.BUJAL Mar 11 2010, 08:18 AM

QUOTE (budak_nilai @ Mar 10 2010, 06:28 PM) *
Apsal topik sym ni sejuk je..


he~~~yang bukak topik ni pun semuanya da takde~~lepak kat forum sendiri~~

Posted by: wan besaq Mar 13 2010, 02:06 PM

QUOTE (EN.BUJAL @ Mar 11 2010, 08:18 AM) *
he~~~yang bukak topik ni pun semuanya da takde~~lepak kat forum sendiri~~


yes...mereka2 nih da lupa tmpt bermula nyer mereka bertapak n lepak..

skrg depa2 nih lepak kat sym forum mcm smbc ngan gtser...

aku je tk lepak sane..sbb bg aku lebih unity kat autosift nih..lg pun aku pengguna skuter berbagai2..kikiki

apapun kita lepak sini je budak nilai..amcam gts ko??jadik jual?? ke masih pakai???


Posted by: drezzay Apr 2 2010, 03:40 PM

hmm,minta maaf la mengganggu....

just nak tanya sapa pakai gts warna biru berhelmet caberg rhyno selalu lalu jalan gombak?

Posted by: budak_nilai Apr 3 2010, 05:41 PM

QUOTE (wan besaq @ Mar 13 2010, 02:06 PM) *
yes...mereka2 nih da lupa tmpt bermula nyer mereka bertapak n lepak..

skrg depa2 nih lepak kat sym forum mcm smbc ngan gtser...

aku je tk lepak sane..sbb bg aku lebih unity kat autosift nih..lg pun aku pengguna skuter berbagai2..kikiki

apapun kita lepak sini je budak nilai..amcam gts ko??jadik jual?? ke masih pakai???


Masih pakai lagi. Payah nak tolak kalu dah jatuh cinta.. hahaha !! laugh.gif

Posted by: wan besaq Apr 9 2010, 06:16 PM

QUOTE (budak_nilai @ Apr 3 2010, 05:41 PM) *
Masih pakai lagi. Payah nak tolak kalu dah jatuh cinta.. hahaha !! laugh.gif


waa baguih la mcm tuh....


QUOTE (drezzay @ Apr 2 2010, 03:40 PM) *
hmm,minta maaf la mengganggu....

just nak tanya sapa pakai gts warna biru berhelmet caberg rhyno selalu lalu jalan gombak?


brader2 gter kot...depa nih pakai helmet mahal2 wooo

Posted by: drezzay Apr 10 2010, 02:40 AM

tu la bro....bleh tahan brader tu ambik corner.....nak cecah double stand da....

Posted by: wan besaq Apr 18 2010, 03:31 AM

dasat tuh kalau mcm tuh....

aku amik koner baru nih bum terus menyeret jalan raya..hakhak abis set calar..kikiki

Posted by: drezzay Apr 18 2010, 09:27 AM

hahaha....xpe2..kasi spray blk cover set.....

Posted by: wan besaq Apr 22 2010, 03:13 AM

[quote name='drezzay' date='Apr 18 2010, 09:27 AM' post='380487']
hahaha....xpe2.
tu ler....tgu ade modal nk spray satu body...

Posted by: Beluga May 3 2010, 11:50 AM

Hello dan Asalamualaikum...

aku ni amat berminat dgn jentera SYM ni semenjak aku pki elegan, utk pengetahuan kamu aku ada 2 biji skuter modenas iaitu modenas Karisma dan Elegan. Masalahnya aku tggl d WP Labuan yang memerlukan duit yang anyak untuk beli dan servis skuter sbb nak kena order la apa la..

dipendekkan cerita, minggu lepas aku ke Kota Kinabalu utk mencari atau men survey harga skuter SYM GTS 200 ini, dan hasilnya org kedai di Weeraju motors (Inanam) bgitau mrk tak jual SYM tapi mereka blh ambil stok dr Johor. Sum up harga dia semua RM11K termasuk kos penghantaran dan insurans. aku rasa itu terlalu mahal utk skuter ini.

jadi sesiapa kawan2 dr sabah atau labuan tolonglah berikan pendapat dan saranan... thanks...

Posted by: Beluga May 3 2010, 11:52 AM

tambahan.... skuter GTS SYM itu pun mrk akan order dari johor apabila ada permintaan lebih dr 10 biji. ertinya sesiapa yg nak skuter SYM GTS perlulah menunggu dgn penuh kesabaran utk mencukupkan kuota 10 itu....

Posted by: EN.BUJAL May 3 2010, 04:43 PM

QUOTE (Beluga @ May 3 2010, 11:52 AM) *
tambahan.... skuter GTS SYM itu pun mrk akan order dari johor apabila ada permintaan lebih dr 10 biji. ertinya sesiapa yg nak skuter SYM GTS perlulah menunggu dgn penuh kesabaran utk mencukupkan kuota 10 itu....


kamu bukak mudah.com~~cari kedai yang jual sym~~kat semenanjung harga lebih kurang 9k~~try la tanya kalau kedai tu ble post ke labuan ke tak~~kalu ble buat la perbandingan~~kalu lebih murah proceed je la~~

pilihan kedua..datang semenanjung,beli dan uruskan sendiri penghantaran~~tiket air asia baru berapa ringgit bang~~

Posted by: Beluga May 4 2010, 12:38 AM

saranan yg bernas en bujal..... tetapi mslhnya aku amat perlukan after sales servis itu.. almaklumlah jentera SYM ini perlu perhatian yg special sdikit. dan lagi saranan kamu itu amat berguna apabila membeli jentera ini secara Cash money.... kalau hutang, aahh sana la mslhnya muncul...

labuan pulau bebas cukai, kenderaan atau moto import akan jadi lebih murah bila msk kat sini. tetapi dealer x mau order sebijik SYM itu semata2 utk aku ja... aku pernah tanya, semasa aku jatuh cinta dgn SYM JOYMAX EVO CONCEPT itu. malangnya, mrk memberikan aku jwpan tidak....

skrg ini aku cuba utk menggumpul dana bagi mencukupkan duitku untuk GTS tu.... alih2 angkat JOYMAX EVO kan? hahahahahaha

Posted by: EN.BUJAL May 4 2010, 08:08 AM

QUOTE (Beluga @ May 4 2010, 12:38 AM) *
saranan yg bernas en bujal..... tetapi mslhnya aku amat perlukan after sales servis itu.. almaklumlah jentera SYM ini perlu perhatian yg special sdikit. dan lagi saranan kamu itu amat berguna apabila membeli jentera ini secara Cash money.... kalau hutang, aahh sana la mslhnya muncul...

labuan pulau bebas cukai, kenderaan atau moto import akan jadi lebih murah bila msk kat sini. tetapi dealer x mau order sebijik SYM itu semata2 utk aku ja... aku pernah tanya, semasa aku jatuh cinta dgn SYM JOYMAX EVO CONCEPT itu. malangnya, mrk memberikan aku jwpan tidak....

skrg ini aku cuba utk menggumpul dana bagi mencukupkan duitku untuk GTS tu.... alih2 angkat JOYMAX EVO kan? hahahahahaha


pasal after sales service takyah risau sangat..cuma mungkin sedikit mahal lah..aku rasa scene skuter kat borneo sama meriah (atau mungkin lebih)~~rajin2 la berforum dengan skuteris dari borneo~~insyaallah takde la jadi kera sumbang bila ada skuter nanti..

Posted by: Beluga May 4 2010, 10:53 PM

hehehe.. kat semenanjung kamu ada ramai peminat skuter dan mmg populasi kamu kat sana ramai.... psl persatuan ni atau geng2 skuter kat sabah aku rasa ianya berlainan sdikit dgn scene kamu kat sana. d sabah secara jujurnya skuter belum diterima ramai. dpt dikira berapa org yg guna skuter d Labuan ini.... lagipun alat ganti atau part untuk skuter atau moto di sabah mahal harganya.. berapa ramai sgt skuteris dr sabah yg online dan mengongsikan pendapat mereka di pelantar ini? aku tgk hampir semua semenanjung kan... tapi, its not too late for sabahan scooterist, their are take off and moving on...... so far....

Posted by: EN.BUJAL May 5 2010, 08:20 AM

QUOTE (Beluga @ May 4 2010, 10:53 PM) *
hehehe.. kat semenanjung kamu ada ramai peminat skuter dan mmg populasi kamu kat sana ramai.... psl persatuan ni atau geng2 skuter kat sabah aku rasa ianya berlainan sdikit dgn scene kamu kat sana. d sabah secara jujurnya skuter belum diterima ramai. dpt dikira berapa org yg guna skuter d Labuan ini.... lagipun alat ganti atau part untuk skuter atau moto di sabah mahal harganya.. berapa ramai sgt skuteris dr sabah yg online dan mengongsikan pendapat mereka di pelantar ini? aku tgk hampir semua semenanjung kan... tapi, its not too late for sabahan scooterist, their are take off and moving on...... so far....


pelan2 kayuh..rajin2 cari kawan..kalau setakat technical advise kat otosip ni berdozen2 profesional sedia membantu..

Posted by: neslo May 5 2010, 09:29 AM

bukan scoot dasat2 dari sabahan ke
x tercapai akal semenanjung scoot2 sabahan neh..
huhu

Posted by: Beluga May 9 2010, 11:23 PM

terima kasih en bujal dan rakan2 yg sedia membantu.....

nelso.. mmg la ramai skuteris modify dasat gila dari borneo. Sarawak terkenal dgn Eleganya, Sabah pula dgn Elit dan Ego. tapi untuk berpesatuan ini pun jaringan sosial dikalangan skuteris tidak luas. bahkan jikalau ada persatuan pun ianya hanya indah diatas kertas saja, tetapi tidak berfungsi secara apa yang dikehendakkan sebagai berpesatuan.... mereka yg berpesatuan skuter ini hanya dikalangan kepompong mereka sahaja sebab itulah aku memilih untuk solo walaupun ada 2 skuter.. maaf jikalau kata2 aku ni mengundang salah. tapi inilah realitinya scene skuter kami d sini... huh.gif

Posted by: wan besaq May 18 2010, 01:01 AM

QUOTE (Beluga @ May 9 2010, 11:23 PM) *
terima kasih en bujal dan rakan2 yg sedia membantu.....

nelso.. mmg la ramai skuteris modify dasat gila dari borneo. Sarawak terkenal dgn Eleganya, Sabah pula dgn Elit dan Ego. tapi untuk berpesatuan ini pun jaringan sosial dikalangan skuteris tidak luas. bahkan jikalau ada persatuan pun ianya hanya indah diatas kertas saja, tetapi tidak berfungsi secara apa yang dikehendakkan sebagai berpesatuan.... mereka yg berpesatuan skuter ini hanya dikalangan kepompong mereka sahaja sebab itulah aku memilih untuk solo walaupun ada 2 skuter.. maaf jikalau kata2 aku ni mengundang salah. tapi inilah realitinya scene skuter kami d sini... huh.gif


salam bro beluga...

nih org sabah nk berceloteh sket.. (asal semenanjung..tp da dekat 10thn keje d sabah)

utk pengetahuan bro sy adalah org pertama di sabah yg pakai otr sym gts200 nih..masa sy beli dulu mmg tiada langsung kedai yg jual gts nih..
so terpaksa la berusaha sendiri...
kalau di sabah harga gts otr just rm10,800 sahaja termasuk penghantaran shipping dr port klang dan insuran...
sy sendiri beli hanya pakai telefon je dgn weely top motor bandar meru klang...
semua nih sy dpt maklumat dr mudah.my..<--btol ckp cik bujal tuh

ms sy beli tuh harga otr rm97xx dan shipping 7xx juga..bermakna sy hanya untung dlm rm 1xx lebih sahaja berbanding klu beli di sabah..
(stendet la bro harga+part moto di sabah mmg mahal) so kene ingat2 sendiri la...

di sandakan ada satu dealer sym nih..harga rm10,800..
stok masih ada 1 lg kaler itam utk pengetahuan bro..klu nk yg 250 pon tokei kedai nih leh uruskan..owner kedai nih ialah presiden sepilok bikers...

tentang maintenance...
alhamdulillah tk lg la memudaratkan...
just ikut buku panduan yg di beri sym..tiap brapa kilometer kene la g servis...
klu part plak...sym gts nih tk la membingungkan sgt sbb sesetengah part elegan bleh dimasukkan @ kacuk ke dlm sym nih...
senang keje order je dr semenanjung...
sy sendiri main order je dr segi tayar,belting n accessori2 gts nih...
klu berminat amik la...
tk rugi pon..cume kene paham keadaan la..pakai ex5 di sabah pon part gila babeng nih kan plak sym kan..so kene berani la bro..
ramai dah yg da pakai gts nih..di sandakan n kk suda ada group gts...
bilangan jentera nih pon da mencecah hingga 20 lebih bijik da di sabah klu kire keseluruhan dr tawau ke kk..

insya'Allah setakat sy pakai nih tkde la buat masalah apa2 lg...
*kalau tgn kasar n tk jaga motor..pakai hayabusa pon leh lingkup bro..so kene brani tgung risiko la.. biggrin.gif

Posted by: AsimO May 24 2010, 10:12 PM

QUOTE (wan besaq @ May 18 2010, 01:01 AM) *
salam bro beluga...

nih org sabah nk berceloteh sket.. (asal semenanjung..tp da dekat 10thn keje d sabah)

utk pengetahuan bro sy adalah org pertama di sabah yg pakai otr sym gts200 nih..masa sy beli dulu mmg tiada langsung kedai yg jual gts nih..
so terpaksa la berusaha sendiri...
kalau di sabah harga gts otr just rm10,800 sahaja termasuk penghantaran shipping dr port klang dan insuran...
sy sendiri beli hanya pakai telefon je dgn weely top motor bandar meru klang...
semua nih sy dpt maklumat dr mudah.my..<--btol ckp cik bujal tuh

ms sy beli tuh harga otr rm97xx dan shipping 7xx juga..bermakna sy hanya untung dlm rm 1xx lebih sahaja berbanding klu beli di sabah..
(stendet la bro harga+part moto di sabah mmg mahal) so kene ingat2 sendiri la...

di sandakan ada satu dealer sym nih..harga rm10,800..
stok masih ada 1 lg kaler itam utk pengetahuan bro..klu nk yg 250 pon tokei kedai nih leh uruskan..owner kedai nih ialah presiden sepilok bikers...

tentang maintenance...
alhamdulillah tk lg la memudaratkan...
just ikut buku panduan yg di beri sym..tiap brapa kilometer kene la g servis...
klu part plak...sym gts nih tk la membingungkan sgt sbb sesetengah part elegan bleh dimasukkan @ kacuk ke dlm sym nih...
senang keje order je dr semenanjung...
sy sendiri main order je dr segi tayar,belting n accessori2 gts nih...
klu berminat amik la...
tk rugi pon..cume kene paham keadaan la..pakai ex5 di sabah pon part gila babeng nih kan plak sym kan..so kene berani la bro..
ramai dah yg da pakai gts nih..di sandakan n kk suda ada group gts...
bilangan jentera nih pon da mencecah hingga 20 lebih bijik da di sabah klu kire keseluruhan dr tawau ke kk..

insya'Allah setakat sy pakai nih tkde la buat masalah apa2 lg...
*kalau tgn kasar n tk jaga motor..pakai hayabusa pon leh lingkup bro..so kene brani tgung risiko la.. biggrin.gif


Salam,

Abg aku pun dah beli ini GTS.
InsyaAllah di week akan buat test ride n review.tunggu SYM bg mtr untuk test ride tak dapat2 lak lg..huhu...
laugh.gif

Posted by: wan besaq May 25 2010, 07:02 AM

asimo..
tkde moto utk test ride ke sane??
rasenyer sym nih seswai utk jalan jauh sbb ade rider dr jb baru nih follow smbc h krabi rilek jek..

Posted by: joeisaac May 28 2010, 04:06 PM

QUOTE (wan besaq @ May 25 2010, 07:02 AM) *
asimo..
tkde moto utk test ride ke sane??
rasenyer sym nih seswai utk jalan jauh sbb ade rider dr jb baru nih follow smbc h krabi rilek jek..



Lama tak menyilok sini.. biggrin.gif

Bleh bro.. long distance tak de hal nye lah.. hihihi.. layan kona pun sodap..


Posted by: wan besaq May 28 2010, 07:35 PM

QUOTE (joeisaac @ May 28 2010, 04:06 PM) *
Lama tak menyilok sini.. biggrin.gif

Bleh bro.. long distance tak de hal nye lah.. hihihi.. layan kona pun sodap..


rajin2 la bro cilok sini...
sahabat2 lama di topik nih semua da larik g lepak smbc forum jek...tk meriah langsung sbb dowg lupa kat otosip nih...huhu

Posted by: joeisaac May 29 2010, 01:42 PM

QUOTE (wan besaq @ May 28 2010, 07:35 PM) *
rajin2 la bro cilok sini...
sahabat2 lama di topik nih semua da larik g lepak smbc forum jek...tk meriah langsung sbb dowg lupa kat otosip nih...huhu


hihihi..

ok je..

Posted by: AsimO May 31 2010, 10:51 PM

QUOTE (wan besaq @ May 25 2010, 08:02 AM) *
asimo..
tkde moto utk test ride ke sane??
rasenyer sym nih seswai utk jalan jauh sbb ade rider dr jb baru nih follow smbc h krabi rilek jek..



xrequest camne nak dpt..takpe gua balun moto abg gua je la nanti..ahaks...
yup..lau tgk pada fizikal mmg untuk long distance
tapi camne lak dr segi parts dn after sale...komen please...saje nak tgk feedback dr korang semua

QUOTE (joeisaac @ May 29 2010, 02:42 PM) *
hihihi..

ok je..



kembalilah ke pangkal jalan sahabt2 gts..hehehe
masuk sini leh highlight sket club korang tue... smile.gif
org laen nmpk perkembangan...kalau ade forum sdri mmg spesel,tapi org lain jrg pandang2...yg pandang2 just yg pakai je...my 20sen...hehe smile.gif

Posted by: joeisaac Jun 1 2010, 03:49 PM

QUOTE (AsimO @ May 31 2010, 10:51 PM) *
xrequest camne nak dpt..takpe gua balun moto abg gua je la nanti..ahaks...
yup..lau tgk pada fizikal mmg untuk long distance
tapi camne lak dr segi parts dn after sale...komen please...saje nak tgk feedback dr korang semua




kembalilah ke pangkal jalan sahabt2 gts..hehehe
masuk sini leh highlight sket club korang tue... smile.gif
org laen nmpk perkembangan...kalau ade forum sdri mmg spesel,tapi org lain jrg pandang2...yg pandang2 just yg pakai je...my 20sen...hehe smile.gif


Betul tu.. kat sini dikira general forum. Ramai yg menjengah..

Pasal spare part SYM. Barang dikira masih lagi mampu dibeli. Pantai Barat dikira masih mudah lagi kalau nak cari spara part. Kat Kuantan pun mudah jugak.
Penjualan SYM ni sedang berkembang kesan dari pantauan yang dilakukan mendapati skuter ini tahan lasak. Skuter gua dah khatam dah satu mesia ni.
Pernah dari Tambak Johor ke KL cuma berhenti mengisi minyak aje mengambil masa 3.20min. Tempoh masa yang biasa skrg dari Penang ke KL adalah kurang dari 3 jam. Cruising dalam 140 - 150km/h.
Enjin skuter ni memang mantap. Cuma sistem suspensi saje yang perlukan perhatian skit.
After Sales Service juga amat memuaskan disekitar Lembah Klang dan Penang. Pernah juga servis di JB,Kuantan & Sg Petani.
DIY juga mudah.

Pendek kata aku memang berpuas hati dgn SYM ni. Cuma tunggu ujung tahun ni khabarnya MAXSYM 600 akan memasuki pasaran Mesia.

Kalau ada apa apa kemusykilan.. boleh tanya bro..

Posted by: AsimO Jun 2 2010, 09:48 PM

QUOTE (joeisaac @ Jun 1 2010, 04:49 PM) *
Betul tu.. kat sini dikira general forum. Ramai yg menjengah..

Pasal spare part SYM. Barang dikira masih lagi mampu dibeli. Pantai Barat dikira masih mudah lagi kalau nak cari spara part. Kat Kuantan pun mudah jugak.
Penjualan SYM ni sedang berkembang kesan dari pantauan yang dilakukan mendapati skuter ini tahan lasak. Skuter gua dah khatam dah satu mesia ni.
Pernah dari Tambak Johor ke KL cuma berhenti mengisi minyak aje mengambil masa 3.20min. Tempoh masa yang biasa skrg dari Penang ke KL adalah kurang dari 3 jam. Cruising dalam 140 - 150km/h.
Enjin skuter ni memang mantap. Cuma sistem suspensi saje yang perlukan perhatian skit.
After Sales Service juga amat memuaskan disekitar Lembah Klang dan Penang. Pernah juga servis di JB,Kuantan & Sg Petani.
DIY juga mudah.

Pendek kata aku memang berpuas hati dgn SYM ni. Cuma tunggu ujung tahun ni khabarnya MAXSYM 600 akan memasuki pasaran Mesia.

Kalau ada apa apa kemusykilan.. boleh tanya bro..


Mantap.Tapi sy puji la ng xtiviti kelab SYM wat masa nie..mmg bgs.Rapatkan silatulrahim,uji enjin dn fun !Sbb cc yg besau nie la leh jalan jauh2...berbanding scoot lain2...hehe cool.gif

Posted by: wan besaq Jun 2 2010, 11:38 PM

part tkde masalah kot...
masalah hanya pd duit je..hehe
part ade je jual..
mcm aku pakai order jek..sllu order kat chuan n cycle atau sym segambut jek...
da genap setahun pakai sym nih alhamdulillah tkde masalah lg la..
baru nih just masalah pd bateri jek..tuh pon salah aku lupa tutup switch radio ngan horn...terus angkang..haha

Posted by: black jedi Mar 20 2012, 02:29 PM

Salam sahabat2 semua, disini saya ingin bertanyakan kepada otai2 ape perbezaan antara GTS200 dengan VTS200
sebab kemungkinan saya juga ingin membeli SYM scooter 200cc bagi kegunaan ulang alik kerja. Harap info semua
dapat membantu saya. Tk

Posted by: black jedi Mar 20 2012, 03:41 PM

QUOTE (budak_nilai @ Sep 24 2009, 07:52 PM) *
Salam. Tadi dah booking VTS200 kaler hitam.. InsyaALLAH isnin dapek la moto tu.

Takdo ko geng2 SYM dari area Seremban atau Nilai nih ? rolleyes.gif




meh kito bergabung dari beranang baru mau mari (0192285103) zaidi

Posted by: wan besaq Apr 16 2012, 07:49 AM

QUOTE (black jedi @ Mar 20 2012, 02:29 PM) *
Salam sahabat2 semua, disini saya ingin bertanyakan kepada otai2 ape perbezaan antara GTS200 dengan VTS200
sebab kemungkinan saya juga ingin membeli SYM scooter 200cc bagi kegunaan ulang alik kerja. Harap info semua
dapat membantu saya. Tk


wslm...gts model awal mforce kuarkan dgn kerjasama nimota.. cc plak time tuh 179cc..

vts lak nimota tak masuk campur da... cc plak jd rendah ke 171cc saja...

kira senang gts ngan vts nih sama je..beza pada G & S.. pastu cc beza 8 cc...

* kebanyakan model gts/vts yg manufactured sebelum 2010 tk mengalami masalah sgt... ramai yg beli afta 2011 mengalami masalah pada rectifier.. sbb baru nih mforce ada kuarkan notis sapa yg beli sym gts/vts selepas 2011 atau masih dlm warantty sila bawak moto balik ke pengedar2 yg sah utk tukar rectifier yg baru...itu je dr sy.. whistling.gif


QUOTE (black jedi @ Mar 20 2012, 03:41 PM) *
meh kito bergabung dari beranang baru mau mari (0192285103) zaidi


bleh masuk sym owner group di facebook...

just search "sym owner group" aku n rakan2 lain lepak sana gak...tp autoshift jgn lupe lak bro...